Mitybos konsultantė aiškina: kodėl verta rinktis šaldytus vaisius ir daržoves?

Vaisiai ir daržovės aprūpina mus gyvybiškai svarbiomis medžiagomis, tačiau mes savo regione ne visada turime galimybę įsigyti vietinių šviežių vaisių ir daržovių. Tad ką daryti?
Iš vaisių ir daržovių gauname svarbių vitaminų ir mineralinių medžiagų, fitonutrientų, antioksidantų ir skaidulų. Visa tai labai reikalinga kiekvieno žmogaus organizmui. Taigi nebūtų protinga jų atsisakyti žiemą ir pavasarį, kai mūsų regione šviežių vaisių ir daržovių nėra. Negaunant šių medžiagų, tai gali baigtis nutukimu arba, dar blogiau, gali paūmėti įvairios ligos.
Vitamino C trūkumas
Parduotuvėse ištisus metus galima nusipirkti šviežių vaisių ir daržovių. Tačiau sveikatos požiūriu šaltuoju metų laiku vertėtų rinktis šaldytus vaisius ir daržoves. Pavyzdžiui, jei galite rinktis šviežius arba šaldytus žiedinius kopūstus ar kitas daržoves, geriau rinktis šaldytas. Kodėl? Mat nuskinti žiediniai kopūstai greitai užšaldomi ir juose lieka visos maistinės medžiagos. Švieži žiediniai kopūstai ilgai laikomi, todėl sumažėja jų maistinė vertė. Ypač greitai prarandamas vitaminas C, kurio mums žiemą ir pavasarį labai trūksta. Nustatyta, kad Estijos gyventojams vitamino C labiausiai trūksta nuo vasario iki gegužės.
Bėgant metams vitamino C poreikis didėja, nes turime vis labiau stiprinti savo imuninę sistemą, kuri silpnėja dėl patiriamo streso, netinkamos mitybos ir per didelio fizinio krūvio. Vitamino C trūkumas sukelia rimtų sveikatos sutrikimų, jo trūkstant ypač silpnėja jungiamasis audinys ir imunitetas. Vitaminas C veikia ir mūsų smegenis, subalansuodamas neurotransmiterius ir padėdamas sumažinti oksidacinį stresą. Kai trūksta vitamino C, greičiau pavargstame. Vitaminas C taip pat padeda kovoti su priešlaikinį senėjimą sukeliančiais laisvaisiais radikalais, kurių gauname, pavyzdžiui, iš kepto maisto, tačiau juos gamina ir mūsų organizmas tada, kai patiriame stresą. Be to, vitaminas C padeda geriau įsisavinti kolageną ir skatina jo gamybą organizme. Taigi, tai tikras sveikatos, grožio ir jaunystės vitaminas. Tačiau vitamino C trūkumas yra tas, kad jis dingsta, kai vaisiai ar daržovės ilgą laiką stovi.
Vizualinė apžiūra
Tačiau kaip žinoti, kuris šaldytas produktas yra kokybiškas, o kuris ne? Dažnai neįmanoma atsekti visų šaldytų daržovių mišinio gamybos procesų ir apdorojimo principų. Tokiu atveju produkto kokybę galima įvertinti vizualiai. Jei matote, kad daržovės sulipusios arba pakuotėje ar ant žaliavos yra per daug ledo, galite daryti išvadą, kad šaldymo procesas nebuvo pats geriausias. Greičiausiai žaliava kurį laiką buvo laikoma atšildyta arba per ilgai laikyta prieš pirminį atvėsinimą. Idealiu atveju visos uogos, daržovės ir vaisiai pakuotėje turėtų būti nesulipę vienas su kitu. Jei, pavyzdžiui, braškes tenka atskirti peiliu ar šakute, tai yra blogo šaldymo proceso požymis.
Šaldyti vaisiai ir daržovės yra ne tik sveikesni už pardavinėjamus šviežius žiemą ir pavasarį, bet ir pigesni. Pavyzdžiui, kilogramą estiškų braškių „Polka“ galite įsigyti vos už 5,50 euro. Be to, šaldytus vaisius ir daržoves lengviau išlaikyti ir namų virtuvėje. Joks bananas ar mangas nesuges, todėl lieka mažiau maisto atliekų ir sumažėja ekologinis pėdsakas.
Tekstas: Teele Teder, mitybos konsultantė
Rekomenduojami įrašai

Blendtec keitimo kampanija – naujasis Blendtec su nuolaida nuo 15 %!
Ar Jūsų virtuvės spintelėje stovi senas, pavargęs blenderis, mikseris ar kitas ilgai nenaudotas virtuvės prietaisas? Dabar pats tinkamiausias metas jį oriai išleisti į pensiją ir pasitikti naują erą su galingu ir patikimu …

Vitamino D svarba ir vartojimas
Kas yra vitaminas D ir kodėl jis svarbus? Vitaminas D, ypač jo D3 forma (cholekalciferolis), yra mikroelementas, kurį žmogaus organizmas gauna ir su maistu, ir jį sintetindamas odoje, veikiamas saulės UV-B spinduliuotės. …